Синівська громада
Сумська область, Роменський район

Увага! Небезпечний карантинний бур’ян – амброзія полинолиста

Дата: 12.06.2024 11:34
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській  області інформує, що з початком відновлення вегетаційного періоду для рослин розпочав свій розвиток і вегетацію карантинний бур’ян – амброзія полинолиста.

  По зовнішньому вигляду даний бур’ян нагадує полин звичайний. Сходи з’являються у квітні травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Невеликі рослини продукують 50-300 насінин, добре розвинені рослини можуть давати по 30-40 тис. насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тис. насінин.

Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані з водними потоками (талими водами навесні, по струмках, ярах, річках). Розповсюдженню бур’яну сприяють вітер, транспорт та ін. Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, доріг, по берегах річок і ставків.

Шкодочинність в районах масового поширення винятково велика. Вона складається зі зниження врожайності сільськогосподарських культур, засмічення їх врожаю, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я людей.

Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. При засміченні посівів багаторічних і однорічних трав на зелений корм, а також луків і пасовищ,  якість корму що заготовлюється, знижується.

  Зважаючи на велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів та небайдужих людей. Якщо ви виявили неподалік кущик амброзії, знищіть його, вирвіть з корінням поки рослина не дала насіння! Незначну кількість заростей бур’яну можна вирвати, але якщо ви запізнилися, і насіння амброзії просипалося на землю, готуйтеся до боротьби, в якій доведеться об’єднати всі доступні методи.

Агротехнічний метод передбачає очищення посівного матеріалу, дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів з багаторічних трав, оскільки вони пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої. На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну листостеблову масу — озимі пшениця, жито, ячмінь, тритікале.

Хімічний метод доцільно застосовувати у промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів суттєво знижується.

Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів, на землях з високими й дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні майданчики, промислові території тощо), де не можливе застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виполювати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням. Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо до її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити кілька проблем – утворення алергенного пилку та насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.

  Для зменшення площ розповсюдження та до повної ліквідації карантинного бур’яну –амброзії полинолистої по території району, звертаємося з проханням до керівників підприємств, установ, організацій та населення – регулярно на протязі періоду вегетації знищувати  бур’яни, в тому числі і карантинні, там, де вони розповсюджені:  біля своїх дворів, на територіях підприємств, установ та організацій, адже від ваших дій залежить подальша доля рослин і здоров’я людей.

 

Головний спеціаліст

управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Сумській області                                                                                   Володимир ОЛІЙНИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь