A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синівська громада
Сумська область, Роменський район

ТУБЕРКУЛЬОЗ - ХВОРОБА НЕБЕЗПЕЧНА!

Дата: 22.03.2024 15:11
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Вперше за останні роки в нашій країні спостерігається зниження загальної захворюваності та смертності  від цієї недуги. Проте, захворюваність на туберкульоз продовжує залишатися актуальною медико-соціальною проблемою. Туберкульоз займає перше місце в структурі  смертності від інфекційних та  паразитарних хвороб.

В 2023 році в Роменському районі зареєстровано 64 випадки захворювання на туберкульоз, що більше, ніж в попередньому 2022 році на 14 випадків, в т.ч.  серед дітей  віком від 0 до 17 років – 10 випадків ( в 2022 році захворювання на туберкульоз серед дітей не реєструвалося).

Зокрема, в 2023 році зареєстровано в Липоводолинській ОТГ  3  випадки захворювання на туберкульоз (в 2022 році – 1 випадок), в т.ч. діти від 0 до 17 років – 1 випадок. В Синівській ОТГ зареєстровано 3 випадки захворювання на туберкульоз (в 2022 році – 1 випадок), серед дітей випадки туберкульозу не реєструвалися.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке може уражати практично всі органи людини  - легені, кістки, очі, шкіра, нирки, кишківник, мозок, жіночі та статеві органи, лімфатичні вузли. У 95 % випадків уражаються саме легені. Основним джерелом розповсюдження туберкульозної інфекції  є людина, хвора на відкриту форму туберкульозу. Така людина заразна і небезпечна для навколишніх, бо вона розсіває збудників туберкульозу в навколишньому середовищі. Розвитку туберкульозу сприяють так звані фактори ризику: контакт із хворим на туберкульоз, підвищений ризик у хворих на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку і 12п. кишки, хворі  з психічними захворюваннями, алкоголізмом, курці та наркомани, люди похилого віку, працюючі у шкідливих умовах. Ці особи більш схильні до туберкульозу, ніж інші. Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: загальна слабкість, зниження працездатності, втрата апетиту, безсоння, підвищення температури тіла 37,2 – 37.5. При туберкульозі легень з’являється сухий кашель, біль в грудній клітці.

Для своєчасного виявлення туберкульозу потрібно щорічно проходити  флюорографічне обстеження органів грудної клітки. Туберкульоз легень можна також виявити шляхом обстеження мазка мокротиння на мікобактерії, туберкульозу в осіб, які тривалий час кашляють, хворіють бронхітами, пневмонією. Основним методом  виявлення туберкульозу у дітей є туберкулінодіагностика (проба Манту) – безальтернативний методи виявлення туберкульозу у дітей на стадії ранньої тубінтоксикації.

Туберкульоз у наш час виліковується, для цього є необхідні протитуберкульозні препарати І та ІІ ряду, які хворий отримує стаціонарно  в інтенсивній фазі і продовжує амбулаторно в підтримуючій фазі.

Запам’ятайте! Туберкульоз легше попередити, ніж лікувати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь