Синівська громада
Сумська область, Роменський район

ДОТРИМУЙСЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Дата: 08.01.2024 08:35
Кількість переглядів: 63

Фото без опису Сезон опалення – це час, коли багато з нас включають опалювальні системи, обігрівачі та каміни, щоб зігрітися під час холодної погоди. Однак, разом із теплом і комфортом, сезон опалення приносить і певні ризики, зокрема загрозу пожежі в приватних будинках.

 

Різні типи індивідуального опалення відрізняються за ступенем ризику та за самим характером небезпеки.

Причинами трагедії часто є надмірний нагрів («перекал») печі, який призводить до загоряння конструкцій, одягу, що сушиться. Небезпеку несуть продукти згоряння. Зокрема, вдихаючи чадний газ, продукт неповного згоряння, людина відчуває слабкість, втрачає свідомість та зрештою гине. Спалюючи газ чи дрова, люди прикривають заслінку на димоході, й чадний газ потрапляє до приміщення. Що ж до газового обладнання, коли люди самі його «вдосконалюють» – то є ризик потрапляння чадного газу до приміщення.

Системи індивідуального опалення несуть значно більший ризик, ніж централізовані системи. Особливо небезпечними є вугільні та газові печі. Ключовим чинником є вентиляція. Якщо немає вентиляційної системи, а ви поставили металопластикові вікна і нові двері, то приміщення стає герметичним, і відбувається горіння з виділенням чадного газу. Як цього уникнути? Обов’язково має бути вдувна вентиляційна система, в основі якої – рекуператор (теплообмінник повітря). Або можна зробити вентиляційні вставки у вікна.

 

Електричне опалення дехто вважає одним з найбезпечніших, але це неправда. Вирішальним чинником тут є стан електромережі у будинку.

Електромережа навіть у нових будинках може призводити до загоряння. Наприклад, якщо під час монтажу були якісь пошкодження або нещільно прилягають контакти. У будинках радянського часу електропроводка є зношеною. Термін придатності алюмінієвої – 25 років, мідної – 50. У процесі вона втрачає свої властивості, виникають мікротріщини і вона вже не може нести минулого навантаження. А використання електрообігрівачів лише збільшує ризик пожежі. Тому необхідно обстежувати будинкову електромережу раз на рік, перевіряти щільність приєднання контактів у розетках, замінювати зношені будинкові електромережі й обов’язково використовувати заземлення.

Для запобігання пожежам у будинку важливо дотримуватись правил пожежної безпеки, встановлювати та підтримувати працюючі пожежні системи, перевіряти електричні системи та прилади на наявність пошкоджень або несправностей, а також навчати членів сім'ї правилам безпеки та реагування на пожежу.

У разі пожежі, задимленості, загазованості – телефонуйте за номером «101».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь