Чим небезпечна стихійна торгівля
Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що у відповідності до законодавства України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу.
Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.
Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.
Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров`я людей.
Не звертаючи уваги на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, та не згадуючи повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться покупців в місцях стихійної торгівлі хватає. Купуючи продукти харчування на вулиці покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки у більшості випадків вулична торгівля в Україні незаконна.
Наведемо приклад: молоко та молочні продукти, які реалізують населенню повинні щодня проходити перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки збирають на смітниках. Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця.
Необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження африканської чуми свиней, яка останнім часом реєструється в сусідніх областях. Адже м’ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках знаходиться поза межами ветеринарно-санітарного контролю, і купуючи м’ясо невідомого походження, яке можливо вивезене спритними ділками з неблагополучних по африканській чумі пунктів, несвідомі громадяни будуть лише сприяти її розповсюдженні по області.
Наголошуємо, що відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.
Роменське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує: придбані продукти харчування у невстановленому місці, у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. Єдиний правильний спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування й інших товарів у невстановлених місцях.
Заступник начальника управління Олена ТКАЧЕНКО