A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синівська громада
Сумська область, Роменський район

Інформаційний лист-повідомлення

Дата: 26.06.2023 11:25
Кількість переглядів: 71

щодо можливого ураження людей на небезпечні інфекційні хвороби такі, як ботулізм, холера, дизентерія

Фото без опису  З настанням теплої пори року, враховуючі екологічну катастрофу на Каховській ГЕС, Держпродспоживслужба інформує щодо можливого ураження людей на небезпечні інфекційні хвороби такі, як ботулізм, холера, дизентерія та інші через неякісні продукти тваринного походження, особливо рибопродукти.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте  захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Холера - гостра інфекційна антропозоонозна хвороба, яку спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного шоку з притаманними йому розладами гемодинаміки.

За час війни у багатьох населених пунктах південних регіонів України відбулося руйнування інфраструктури водопостачання та водовідведення, а насамперед,  у зв’язку з масштабними підтопленнями та подальшим зневодненням великих територій, які відбулись у наслідок руйнування Каховської ГЕС,  однією з найбільших проблем є забезпечення населення безпечною питною водою, а також зростання ризиків поширення інфекцій внаслідок використання для господарсько-побутових та технічних потреб води відкритих водойм, зокрема і морської води.

            У морській воді в басейнах Азовського та Чорного морів постійно існували осередки збудника холери. На теперішній час у зв’язку з наслідками воєнних дій, руйнуванням дамби Каховської ГЕС в значній частині  Миколаєвськї, Херсонської, Запорізької, Одеської, Дніпропетровської областей України доступ населення до чистої води та вчасного отримання медичної допомоги обмежений. Використання населенням небезпечної у епідемічному відношенні води, у якій не можна виключити наявність збудника інфекційних хвороб, може викликати спалахи гострих кишкових інфекцій, а також особливо небезпечного захворювання – холери.

Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.
 Це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки з типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях.
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства. Дизентерія може протікати як у хронічній, так і в гострій формі. 

 

З Метою профілактики гострих кишкових інфекцій:
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;
– не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
– при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до медзакладу.

УВАГА! Забороняється реалізація риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей на агропродовольчих ринках області.

   Під час обігу рибопродуктів та продуктів тваринного походження законодавством України передбачена обов’язкова наявність супровідних документів, а саме: вся продукція супроводжується до місць торгівлі товарно-транспортною накладною та має бути маркованою. На кожну партію живої риби та інших гідробіотів, призначених для реалізації, видається ветеринарний документ (в межах адміністративного району ветеринарна довідка, в межах України - ветеринарне свідоцтво) та супроводжується до місць торгівлі товарно-транспортною накладною.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь