Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров’я!
Після довгої зими всі вже скучили за свіжими овочами та фруктами. Ранні огірочки, помідори, зелена цибуля, молода редиска і капуста, які сьогодні продають в усіх магазинах і на базарах, так і ваблять до себе. Ми настільки скучили за свіжою зеленню і природними вітамінами, що готові купувати першу весняну зелень, яка виглядає, пахне і смакує майже як звичайна, ґрунтова. Купуючи їх, ми прагнемо наситити свій організм весняними вітамінами, особливо в теперішній час. Однак, не слід забувати про нітрати.
Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Для овочів, вирощених у теплицях, ГДК нітратів у 1,5 – 2 рази вища, ніж для овочів, які вирощені навесні та влітку у відкритому ґрунті. Це пояснюється природно обумовленою здатністю рослин до накопичення нітратів при недостатньому освітленні в холодний період року. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я. Симптоми отруєння нітратами: виражена синюшність шкіри та слизових оболонок, різка загальна слабкість, сонливість, запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах, задишка, порушення координації рухів, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень, у важких випадках – судоми, втрата свідомості. У дітей – неспокійна поведінка. Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят. Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки.
Тож рекомендуємо:
- не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
- купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не мають бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
- під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру;
- з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
Важливо знати, що під час зберігання та приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Перед тим, як класти на стіл ранні овочі та зелень, потрібно вдатися до нехитрих порад, які допоможуть зменшити в них вміст шкідливих речовин:
• Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте одразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
• Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 відсотків. Результат буде ще кращим, якщо води буде більше, а час вимочування довший.
• Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
• Вимочування в легкому розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58 відсотків.
• Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати, на 18-й день ця сполука майже не фіксується.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.