A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синівська громада
Сумська область, Роменський район

ЗВІТ ГОЛОВИ СИНІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ОЛЕГА ТИХОНЕНКА ЗА 2021 РІК

Дата: 14.01.2022 16:38
Кількість переглядів: 414

 

Шановні жителі  Синівської громади !!!

 

          Сьогодні, до вашої уваги хочу представити звіт про  свою діяльність за 2021 рік.

          Синівська сільська територіальна громада утворена 31 липня 2019 року, об’єднала шість рад, 28 населених пунктів, загальна площа території  294,4 км2 , населення 4172 чоловік, виборців – 3515.

          Я, як сільський голова, в своїй роботі керуюся Конституцією України, Законами України,  зокрема «Про місцеве самоврядування в Україні», Про звернення громадян», «Про доступ до публічної  інформації»,  постановами КМ України, розпорядженнями та дорученнями  голів обласної та районної державних адміністрацій, Регламенту Синівської сільської ради.

          Відповідно до Регламенту  сільська рада проводить свою роботу сесійно. Протягом 2021 року  проведено 16 сесій, 19 пленарних засідань. Розглянуто 3174 питань. Це питання соціально-економічного розвитку, бюджету, земельні та інші питання.  Рішенням ради затверджені та працюють наступні Програми:

  • Програма соціальної підтримки населення Синівської сільської ради (ТГ)
  • Програма соціально-економічного розвитку на 2021 рік.
  • Програма по наданню допомоги хворим  з хронічною нирковою недостатністю, які проживають на території Синівської сільської ради  та отримують програмний гемодіаліз та перитонеальний діаліз на 2021 рік.
  • Програма розвитку фізичної культури та спорту Синівської сільської територіальної громади на» 2021 рік.
  • Програма розвитку та фінансової підтримки Комунального некомерційного  підприємства Липоводолинської районної ради «Липоводолинський районний центр первинної  медико-санітарної допомоги» Липоводолинської селищної ради 
  • Програма «Поліцейський офіцер громади»
  • Програма підтримки малого підприємництва
  • Програма догляду на непрофесійній основі
  • Програми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у Синівській громаді» на період до 2023 року
  • Програма зайнятості населення Синівської сільської ради (територіальної громади) на 2021-2025 роки.
  • Програма «Склянка молока»
  • Програма оздоровлення та відпочинку дітей по Синівській сільській раді
  • Програма «Власний дім»
  • Програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2021-2025 роки
  • Програма розвитку малого та середнього підприємництва по Синівській сільській раді на 2022 рік.

- Програма розвитку та фінансової підтримки Комунального некомерційного підприємства «Липоводолинська лікарня» Липоводолинської селищної ради на 2022 рік.

       Важливою складовою   роботи сільської ради є діяльність постійних комісій сільської ради, які згідно ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є органами  ради, створеними для вивчення, попереднього розгляду  і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради. Як показала практика, левова частка роботи з розгляду питань відбувається саме на засіданнях постійних комісій, які проводяться перед сесією ради.  Саме там опрацьовуються проекти рішень і програм, готуються відповідні висновки, рекомендації з усіх питань, які потім виносяться на розгляд сесії.

Рішенням  сільської ради були утворені 4 постійні комісії:

          - Комісія з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності та правопорядку.

          - Комісія з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, природного середовища та благоустрою.

          - Комісія з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва.

          - Комісія з соціальних та гуманітарних питань.

          Виконавчий комітет  Синівської сільської ради, утворений рішенням ради на строк її повноваження. До складу виконавчого комітету входить 21 особа, представники установ та організацій , що функціонують на території громади.

          Протягом року проведено 13 засідань, де розглянуто 394 питання. На засіданні виконавчого комітету розглядалися проекти місцевих програм, які потім затверджувалися на сесіях сільської ради, діяльність структурних підрозділів, звіти про роботу їх керівників, звернення громадян  та інші.

          Відповідно до затвердженого графіка, проводився  прийом громадян з особистих питань, велась робота по розгляду письмових звернень. За 2021 рік до виконавчого комітету надійшло 421 звернення  від жителів громади, з них вирішено позитивно 272, на інші  надано роз’яснення  згідно чинного законодавства. Спеціалістами відділів сільської ради проводився консультативний прийом громадян з різноманітних питань.

          За рік надійшло 3307 вхідних документів, направлено листів та інформацій – 1956.

          Видано розпоряджень сільського голови з кадрових питань тимчасового строку зберігання ( відрядження, відпустки) -230,  з кадрових питань тривалого строку зберігання (призначення, звільнення, заохочення) – 151, з основної діяльності – 188 .

          Активно проводила роботу комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Синівської сільської ради Загалом проведено 28 засідань.

            Основним і пріоритетним  в роботі територіальної громади було питання виконання бюджету, адже  завдяки надходженням  можливе було виконання тих чи інших запланованих заходів та робіт.

          Станом на 01 січня 2022 року фактичне виконання дохідної частини загального фонду бюджету склало 43 558,3 тис. грн, що становить 101,7% до планових показників (42 831,7 тис. грн), з яких власних надходжень – 26 004, 6 тис. грн, що складає 102,9% при плані 25 275,8 тис. грн, перевиконання становить 728,8 тис. грн. В порівнянні з 2020 роком приріст надходжень склав 8,9% або додатково отримали 2 131,9 тис. грн.

          Фінансування видатків проводилось згідно з кошторисними призначеннями, в межах фактичних надходжень і залишку коштів на початок року. За відповідний період проведено видатків по загальному фонду бюджету 41 227,1 тис. грн.

          До спеціального фонду бюджету сільської територіальної громади у 2021 році фактично надійшло 936,1 тис. гривень. Видатки спеціального фонду становлять 4 132,1 тис. грн, в тому числі капітальні видатки 3 262,9 тис.грн.

          За звітний період із бюджету громади надано субвенцій по загальному фонду у сумі 405,9 тис. грн, в т.ч.:

- 24,8 тис.грн - за надання освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами;

- 45,0 тис.грн. - за надання послуг з позашкільної освіти для дітей та учнівської молоді в сумі 140 000,00 грн;

- 210,0 тис.грн. - на оплату праці педагогічних працівників школи естетичного виховання в сумі 220 000,00 грн;

- 75,8 тис. грн.. - за надання методичної допомоги педагогічним працівникам;

- 50,3 тис. грн.. - для компенсаційних виплат та відшкодування вартості пільгового проїзду автомобільним транспортом загального користування у приміському і міжміському внутрішньо обласному сполученні у Сумській області.

          За рахунок наступних субвенцій з державного та місцевих бюджетів, а також дотацій  у 2021 році було реалізовано ряд заходів, а саме:

- за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій виконано роботи по утепленню фасаду Синівського ЗДО «Золота рибка»в сумі 2 157,7 тис. грн;

- за рахунок субвенції з місцевого бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування було перераховано кошти Василенко Василю Васильовичу для придбання житла в сумі 408,27 тис.грн;

- за рахунок субвенції з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету придбано засоби навчання, комп'ютерне обладнання, сучасні меблі для початкових класів на суму 185,24 тис.грн.;

- за рахунок субвенції з місцевого бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров`я за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету в сумі 94,3 тис. грн. було оплачено ліки для лікування хворих на цукровий діабет інсуліном та нецукровий діабет десмопресином;

- за рахунок іншої дотації з місцевого бюджету (з районного бюджету Роменського району) проведено роботи по перенесенню харчоблоку в Саївському НВК на суму 100,0 ти.грн та придбано пластикові вікна в Колядинецькому НВК на суму 127,0 тис.гривень;

- за рахунок залишку освітньої субвенції було придбано комп’ютерний клас в Синівський ЗЗСО на суму 200,0 тис.гривень.

За рахунок видатків загального фонду бюджету Синівської сільської територіальної громади було профінансовано наступні галузі:

  1. державне управління – 10 555 460 гривень;
  2. освіта – 23 787 830 гривень;
  3. охорона здоров`я – 1 049 210 гривень;
  4. соціальний захист населення – 512 010 гривень;
  5. культура і мистецтво – 2 430 060 гривень;
  6. фізична культура і спорт – 99 790 гривень;

7.   житлово-комунальне господарство – 1 273 060 гривень;

8.   економічна діяльність  – 451 630 гривень;

9.   інша діяльність – 307 770 гривень;

З  метою забезпечення реалізації державної політики у сферах бюджету, економічного і соціального розвитку та регуляторної політики на території сільської ради створено фінансовий відділ.

Відділ працює в єдиній для всієї фінансової системи України автоматизованій системі «Місцеві бюджети».

У межах, визначених функціями і завданнями, відділом  фінансів протягом  2021 року :

складено звіт про виконання сільського бюджету за 2020 рік, три щоквартальні звіти про виконання сільського бюджету: за І квартал 2021 року, за І півріччя 2021 року та  9 місяців 2021 року;         

погоджено штатні розписи, кошториси і плани асигнувань головних розпорядників коштів сільського бюджету (за постійним розписом);

погоджено Паспорти бюджетних програм місцевого бюджету на 2021 рік по головних розпорядниках коштів сільського бюджету;

підготовлено зведення сільського бюджету на 2021 рік та подано його Департаменту фінансів Сумської обласної державної адміністрації;

проведена експертиза  кошторисів бюджетних  установ на 2021 рік та аналіз  розрахунків  до  кошторисів;

постійно проводився аналіз використання  бюджетних  коштів  і  забезпеченості  видатків  бюджету;

перевірено та введено в програму "Місцеві бюджети" більше 128 довідок  про зміни річного розпису сільського бюджету та зміни до помісячного  плану асигнувань;

з працівниками бюджетних установ та головними бухгалтерами  проводились наради з питань складання, уточнення та виконання кошторисів, постійно надавалась практична та методична допомога;

для недопущення виникнення кредиторської заборгованості по захищених статтях бюджету та для забезпечення в повному обсязі потреби в асигнуваннях на оплату праці працівників бюджетних установ, проведення розрахунків бюджетних установ за енергоносії та комунальні послуги  готувались матеріали для розгляду на сесіях Синівської сільської ради з метою проведення уточнень сільського бюджету;

підготовлено 18 проектів рішень сесій Синівської сільської ради з питань затвердження та виконання бюджету, внесення змін до його показників, та 12 рішень виконкому  про  внесення  змін  до  сільського бюджету;

проводився розподіл коштів сільського бюджету та готувались розпорядження на фінансування  видатків;

для обліку коштів місцевого бюджету в Державному казначействі відкрито  доходні, котлові та видаткові рахунки;

прийнято та проаналізовано місячні, квартальні та річні звіти про виконання  кошторисів бюджетних  установ;

опрацьовано та відправлено висновки Роменської ОДПІ по поверненню  доходів сільського  бюджету;  

здійснювався щоденний моніторинг надходжень до бюджету;

готувались щомісячні зведення про виконання планових показників та аналіз виконання планових показників в розрізі кожного джерела надходжень, аналізувались причини невиконання планових показників по доходах;

розроблені і доведені  до розпорядників коштів інструкції з підготовки   бюджетних запитів на 2022 бюджетний рік за програмно-цільовим методом;

сформовано прогноз бюджету Синівської сільської територіальної громади на основі показників Міністерства фінансів України  на 2022 рік;

поданий на розгляд та схвалення виконавчому комітету сільської ради проєкт сільського бюджету на 2022 рік.

Протягом року працівниками відділу надано 514 відповідей на отримані листи, з них 328 - Департаменту фінансів із питання планування та виконання бюджету Синівської сільської ради.

          Питання освіти, культури, молоді, спорту займає одне з перших місць в роботі сільської ради.

          Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму – один з найбільших відділів громади, який забезпечує виконання законодавства у галузі освіти, державного стандарту загальної середньої освіти, вимог Базового компонента дошкільної освіти, Концепції Нової української школи тощо, здійснює реалізацію основних завдань державної політики у сфері освіти, молоді, фізичної культури і спорту на території Синівської ТГ.

Відділу підпорядковано  три  заклади дошкільної освіти, два навчально-виховних комплекси, три загальноосвітні навчальні заклади,  п’ять  сільських будинків культури,  два сільських клуби, одна  публічна бібліотека  та п’ять  бібліотек – філій.

          На початку 2021 року дошкільну освіту надавало 4 заклади, у яких функціонувало 5 дошкільних груп.       У зв’язку із відсутністю дітей роботу Підставського ЗДО «Ялинка» було припинено. На сьогодні дошкільною освітою охоплено 86 малюків, крім цього  Консультативним центром «Разом з мамою»  охоплено 27 дітей та  соціально-педагогічним патронатом 4 дитини.

          Середня вартість харчування однієї дитини в день у 2021 році в закладах дошкільної освіти громади становила 32 гривні.

          Матеріально-технічним обладнанням заклади забезпечені на 86% до потреби.

          У 2021 році для дошкільного підрозділу Колядинецького НВК було придбано 4 столики та 24 стільчики на суму 17640,00грн.

          Відповідно до програми соціально-економічного розвитку  розпочато реалізацію  Проєкту капітального ремонту утеплення фасаду Синівського ЗДО «Золота Рибка», на суму 2 200,0 тис грн.

          За кошти Благодійного фонду «Разом з Кернер» в с. Капустинці проведений поточний ремонт даху на суму 149769 грн. та  ремонт системи опалення на суму 134845 грн. ЗДО «Журавлик» , встановлено водопровідну та каналізаційну систему в даному закладі на суму 77127 грн. за кошти одноосібників, а ФГ «Агро-Нива» придбало для дитячого садочку електроплиту на харчоблок.

          За бюджетні кошти проведено ремонт системи опалення в адмінприміщенні Капустинського старостинського округу на суму 110 тис. грн. , придбана витяжна шафа на харчоблок ЗДО «Журавлик», замінена водостічна труба із встановленням нагрівального кабелю в Капустинському БК, виготовлена топографічна зйомка до генерального плану села, збудовані сходи до котельні та харчоблоку ЗДО «Журавлик».

          Як уже було зазначено у звіті,  загальну середню освіту у громаді надавали 2 навчально-виховні комплекси, та 3 заклади – загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів.   Станом на 01.01.2022 року  освітніми послугами охоплено 318 учнів.

          Цього року для обладнання перших класів Нової української школи  Синівської ОТГ було виділено кошти державної субвенції: на закупівлю дидактичного матеріалу  –  32,307 тис. грн. державного бюджету та 3,634тис.грн. місцевого бюджету, на закупівлю меблів  –  24,214 тис. грн. державного бюджету та 2,690 тис. грн. місцевого бюджету, на  закупівлю цифрового обладнання  – 128,324 тис. грн. державного бюджету та 14,258 грн. місцевого бюджету.

          Середня вартість разового обіду для учнів 5-11 класів становила 14,0 гривень.

          У 2021 році проведено:

-  перенесення харчоблоку Саївського НВК в приміщення закладу на який було виділено 100,0 тис.грн субвенційних коштів, та з місцевого бюджету 46,575 тис. грн;

- оснащено новим обладнанням харчоблоки  закладів освіти  на суму 36,0 тис. грн.;

- для  Колядинецького  навчально-виховного комплексу за спонсорські кошти придбано обладнання для харчоблоку на суму 70,0 тис. грн., замінено вікна у спортивному залі на суму 127,0 субвенційних коштів та 44,0 тис. коштів місцевого бюджету ; 

- у Синівську ЗОШ І-ІІІ ступенів було придбано комп’ютерний клас на суму 161,0 тис.грн., стіл комп’ютерний та стільці комп’ютерні в кількості 15 шт. на суму 22,122 тис. грн.

- виготовлено проектно-кошторисну документацію для капітального ремонту харчоблоку Колядинецького НВК,  харчоблоку та санітарних кімнат Синівської загальноосвітньої школи І-ІІІступенів;

- у Подільківськівському загальноосвітньому закладі замінено 3 вікна на суму 36,0 тис. грн., виготовлена технічна документація та  проведена реконструкція котельні, встановлено засіб дистанційної передачі даних, новий лічильник, зменшено потужність в потребі газу, що дало змогу заощадити бюджетні кошти;

- відповідно до вимог закуплено латексну фарбу на суму 42,0тис. грн., та пофарбовано харчоблоки; придбано деззасобів на 29.0тис.грн.

          Протягом  року здійснювався безперебійний підвіз учнів, дошкільнят та  педагогічних працівників  закладів освіти до місця навчання (роботи) та у зворотньому напрямку.

          Заклади культури забезпечують дозвілля, культурний відпочинок  жителів сільської ради.  Від моменту створення громади її культурний розвиток демонструє достатній рівень активності й налагодженості роботи у даній сфері.

         На протязі 2021 року   на сучасному рівні готувалися  масові культурні заходи, вечори відпочинку, концерти, приурочені до державних та релігійних свят. Загалом працівниками культури було проведено 393   культурно-масових заходів: виставки творів мистецтва, концерти аматорських колективів, культурно-освітні, розважальні та суспільно-політичні. З них  157  заходів в онлайн – режимі. Також проводилися конкурс – огляд театральних клубних формувань  та спільні концерти закладів культури, які присвячувалися до державних свят та святкувань днів старостинський округів громади.

При закладах культури діє 30  аматорських  формування, а саме: вокально-хорові, театральні, хореографічні,  технічної творчості та інструментальної музики. 

 В 2021 році бібліотечний фонд поповнився на  352 примірники на суму  26, 239 тис. грн., з них проведена  підписка періодичних видань на суму 13, 992 тис.грн. (257 примірників). В кожній бібліотеці філії ведеться гурткова робота, проводяться майстер – класи та засідання клубів за інтересами.  За 2021 рік проводилися : онлайн – конкурс «Впіймай весну на сматфорн», конкурс на кращу бібліотеку року та  кращу краєзнавчу роботу в бібліотеці, та кращого  читача  року.

На протязі року в закладах культури проведені косметичні ремонти. Для публічної бібліотеки  придбаний  кольоровий принтер, Колядинецького СБК - принтер, Синівського СБК – синтезатор, радіо мікрофони.  За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості було проведено інтернет до закладу культури в с. Великий Ліс  в сумі 175,0 тис. грн.

         11 липня 2021 року заклади культури Синівської ТГ брали участь  у регіональному  святі козацької слави «Калнишева рада», яка відбулася з нагоди 30-річчя Незалежності України та 330-річчя від дня народження останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського в с. Пустовійтівка на Роменщині. На святі  були представлені виставка творчих робіт жителів громади та номери художньої самодіяльності Колядинецького , Саївського та Капустинського сільських будинків культури.

Аматорський ансамбль народних музик Колядинецького СБК «Гучнограли» гідно представив Синівську  громаду на обласному фестивалі народної інструментальної музики "Веселі музики" (с. Миколаївка 18.09.2021). За високу виконавчу майстерність, пропаганду народного музичного мистецтва, колектив отримав диплом за участь та цінний подарунок від Сумського обласного управління культури  та   стали лауреатами І премії Міжнародного конкурсу  народної-інструментальної музики  в Болгарії.

            В задовільному стані пам’ятники та пам’ятні знаки, проводився їх  косметичний ремонт, доглядається територія, висаджуються квіти.  В Підставському старостинському окрузі встановлений меморіал Ставицьким.

          Відділ освіти спільно з виконавчим комітетом сільської ради працюють над створенням музею територіальної громади. В штат відділу введено посаду музейного доглядача.  

            Невід’ємною частиною роботи закладу є питання розвитку фізичної культури та спорту. Цю галузь на сьогодні очолює молодий спеціаліст, який активно включився в роботу .

          Спортсмени Синівська ОТГ були учасниками  різноманітних спортивних заходів.

          На початку 2021 року наша футбольна команда брала участь у турнірі футбольного клубу «Альянс»,  хоч не зайняли  призового місця,  але команда закріпилась у вищій частині турнірної таблиці,  а гравець нашої команди був нагороджений індивідуальним призом в номінації «Відкриття турніру».

          На території Синівської ОТГ проводились спільні різноманітні змагання: волейбольний турнір  до дня  пам’яті Плюща Г.Г.;  футбол, в якому прийняли  учать 3 команди: ДПТНЗ «Синівський ПАЛ», збірна закладів загальної середньої освіти Синівської ТГ та гості з міста Гадяч, які стали чемпіонами цього турніру;  «Козацькі забави», участь приймали хлопці та дівчата закладів загальної середньої освіти Синівської ТГ, найсильнішими та найспритнішими виявились учні Колядинецького НВК.

          В зв’язку з пандемією багато  спортивних заходів не змогли провести, але вони заплановані та будуть проведені.

          Для ведення обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування  21.01.2021 року створена Служба у справах дітей.  За 2021 рік здійснено 30 рейдів  по перевірці житлово-побутових умов проживання в багатодітних, малозабезпечених сім’ях, за рахунок субвенції з державного бюджету особі з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування з с. Капустинці  придбано житло,  також  виділено субвенцію з державного бюджету в сумі 408,270 грн. на придбання житла особі даної категорії , жителю с. Синівка.

          Станом на   перше січня 2022 року по Синівській сільській раді нараховується

  • багатодітні сім’ї -  25, в них дітей – 127;
  • прийомні сім’ї 2, в них дітей – 4;
  • діти під опікою – 3 сім’ї, в них дітей – 4;
  • 4 сім’ї, що перебувають в складних життєвих обставинах, в них 12 дітей;
  • дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на первинному обліку служби у справах дітей Синівської сільської ради – 2 дитини.

          Не залишається поза увагою питання соціального захисту населення громади.  На території громади проживає 1102 особи  пенсійного віку.  Крім пенсіонерів, постійних жителів сіл сільської ради, на території с. Синівка функціонує будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, де на повному державному утриманні перебуває 80 підопічних.

          Для ефективної роботи в галузі соціального захисту рішення п’ятої сесії  восьмого скликання Синівської сільської ради створений відділ «Центр соціального обслуговування» (надання соціальних послуг). Центр діє відповідно до Положення, яке затверджене рішенням цієї сесії.

Центр надає соціальні послуги, які спрямовані на профілактику  складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію негативних наслідків особам, які перебувають у складних життєвих обставинах для осіб похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, незалежно від сімейного стану. В кожному населеному пункті Синівської громади працюють соціальні робітники, які надають особам, не здатним до самообслуговування соціальну послугу «Догляд вдома», 15 соціальних робітників,   згідно з умовами договору та відповідно до затвердженого графіка,  але не  менш  як два рази на тиждень,  здійснюють відвідування підопічних громадян,  організовують надання  передбачених  договором  послуг, забезпечуючи їх якість. Середнє навантаження на одного соціального робітника становить  7,4 чоловік.

На обслуговуванні у відділенні  соціальної допомоги вдома  станом на 01.01.2022  перебувало 111 осіб.

Вже стало доброю традицією до  Великодніх свят вручати підопічним пасхальні кекси. У цьому році їх отримали 98 осіб на суму 6,0 тис. грн. за сприяння волонтерської організації.

Відповідно до Програми соціальної підтримки населення, жителям громади по їх зверненнях   було  виплачено  70,220 тис.грн. допомоги, як відшкодування за витрачені кошти на лікування.

За рішенням сесії сільської ради були виділені кошти  КУСОР «Синівський будинок-інтернат для людей похилого віку та інвалідів» в сумі  150,0 тис. грн. на покращення матеріально-технічної бази закладу, з метою створення задовільних умов проживання підопічних.

          Стан медичного обслуговування населення сільської ради здійснює дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини та чотири ФАПи. Введено в дію нове приміщення амбулаторії в с. Синівка, яке обладнане сучасними меблями та медичною апаратурою.  Тут працює аптечний пункт, первинна медична допомога та  пункт екстреної медичної допомоги. Проблемою залишається питання забезпечення закладу  фахівцями. Виконком сільської ради працює над забезпеченням амбулаторії таким лікарем, як стоматолог. Ведуться перемовини, але питання на сьогодні ще залишається нагальним.

          На базі Капустинського ФАП створене робоче місце для лікаря стоматолога, який надає послуги жителям цього старостинського округу, Саївського та Подільківського старостинських округів.

          Протягом 2021 року на медичну галузь було виділено  1 049 210 гривень з місцевого бюджету.

            З метою своєчасного, повного, якісного надання адміністративних послуг жителям сільської громади був створений відділ ЦНАП, урочисте відкриття    якого відбулося 18 червня 2021 року.

     До безперечних переваг  роботи  відділу ЦНАП можна віднести:

- спрощене й комфортне отримання громадянами адміністративних послуг,

- протидія корупції та уникнення використання посередницьких послуг,

- повне інформування клієнтів та відвідувачів з будь-яких питань, що стосуються надання послуг,

- організацію інформаційного обміну даними між службами і повний контроль за здійсненням їх адміністрування,

- скорочення кількості документів, що подаються замовниками в складі вхідного пакету документів.

     На початку роботи  у відділі ЦНАП громадяни мали можливість отримати 101 адміністративну послугу у різних сферах життя.  На даний час  це 245 адміністративних послуг, з яких: 59 послуг, суб'єктом надання яких є Роменська РДА та 186 послуг — Синівська сільська рада ( 205 послуг на ВРМ, з них: 59 — РДА, 146 — с/рада).

 Найбільш поширеними серед населення є:

-надання субсидій для відшкодування витрат на оплату жкп, придбання скрапленого газу, твердого палива;

-призначення пільг на оплату  комунальних послуг;

-призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;

-призначення державної допомоги на дітей одиноким матерям;

-призначення державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;

-призначення державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами особам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування ,

- надання дозволу на розробку  та затвердження проектів землеустрою.

     З початку 2021 року  було надано :

відділ ЦНАП с. Синівка - 3950 адміністративних послуг,

ВРМ с. Капустинці — 767 , ВРМ с. Подільки — 481, ВРМ с. Колядинець - 848,  ВРМ с. Підставки — 546, ВРМ с. Саї — 665.

    Для інформування населення про зміни в організації прийому та оброблення заяв та інших документів для призначення усіх видів соціальної підтримки у відділі ЦНАП розміщено інформаційний стенд, на якому знаходиться вся потрібна інформація, а також по всій території громади розміщені постери Міністерства цифрової трансформації України з інформацією про найпоширеніші адміністративні послуги. За допомогою офіційного сайту громадяни можуть отримати всю необхідну  інформацію для отримання адмінпослуги, також отримати зворотний зв’язок та оцінити роботу сайту, адміністраторів і загалом ЦНАПу, залишити свої побажання  та відгуки. На сайті можна отримати не тільки інформаційні матеріали, а також цікаву інформацію, яка стосується новин у законодавстві, питань, що турбують громадян.

          Нещодавно, у відділі ЦНАП було розміщено постери Мінцифри з QR-КОДами  за допомогою яких кожен відвідувач може оцінити роботу працівників ЦНАПу по наданню послуг. Для цього потрібно навести смартфон на QR-код і пройти анкетування.

          На даний час збирається і опрацьовується інформація про доцільність збільшення кількості адміністративних послуг, які надаються громадянам через відділ ЦНАП.

    Велика увага приділяється підвищенню рівня професіоналізму та обізнаності адміністраторів відділу шляхом участі в онлайн семінарах, які організовують Мінцифра та Департамент соціального розвитку Сумської обласної адміністрації. Адміністратори, які пройшли онлайн курси отримали сертифікати: «Практичні аспекти надання адміністративних послуг у сфері земельних відносин», «Юридичні та організаційні аспекти роботи ЦНАПу», «Як надавати адміністративні послуги» та «Навички фахівця сучасного ЦНАПу».

          Для створення комфорту, зручних, здорових та культурних умов життя проводяться заходи по благоустрою території сільської  ради. Вдалося відновити  збір та вивезення  сміття з домогосподарств населення, при цьому роботи для населення здійснюються безкоштовно.

          В ході проведення щорічної акції «Чиста Україна – чиста земля», до Великодня  провели прибирання закріплених територій установ та організацій по всіх селах старостинських округів, висаджували квіти, прибирали кладовища, місця поховань, проводили озеленення в  ході якого висаджені дерева фруктових та листяних порід  та кущі.

          Благоустрій – це щоденна робота, влітку – викошування бур’янів  на узбіччях доріг та території населених пунктів, догляд за клумбами та газонами,  боротьба з несанкціонованими сміттєзвалищами,  видалення сухих, пошкоджених дерев,  взимку - розчищення снігу, посипання тротуарів та доріг при обледенінні, обслуговування вуличного освітлення, заміна ламп та ліхтарів.

          Замінений паркан в центрі с. Саї, зроблений новий перехід через річку Пробужка в с. Підставки.

          Завдяки проведенню робіт по видаленню  та розчищенню порослі дикоростучих та пошкоджених дерев вдалося заготовити  паливо для установ, що опалюються твердим паливом, зекономивши при цьому кошти  сільського бюджету та привівши території в належний естетичний та санітарний стан.

          Так, керівником  СВК «Колядинець» Сліпченком А.М. організовано толоку і спільно з жителями  села  заготовили 500 м.куб дров для опалення місцевої школи.

          Однією з проблем Саївського старостинського округу залишалося питання  вивезення непридатних до використання пестицидів, які протягом багатьох років  забруднювали атмосферу та здійснювали негативний вплив на здоров’я населення.  Так в грудні 2021 року  після проведення тендерних процедур спільними зусиллями Сумської обласної ради та керівництва громади було вивезено з території с. Саїв небезпечних отрутохімікатів в кількості 10594 кг. Співфінансування сільського бюджету при цьому склало  160 тис. грн.

          Для забезпечення  правопорядку на території сільської ради була затверджена Програма «Поліцейський офіцер громади», завдяки якій та фінансуванню з місцевого бюджету в сумі 100 тис. грн.  була відремонтована поліцейська станція, забезпечена сучасними меблями, обладнана оргтехнікою. Поліцейський на сьогодні знаходиться на навчанні і приступить до виконання своїх службових обов’язків по охороні громадського порядку    з новим службовим автомобілем в кінці січня 2022 року .

          При тісній співпраці з аграріями відремонтували пожежне депо в с. Синівка та відкрили пожежне депо в с. Саї. На чергуванні по два працівники та пожежні автомобілі.

          На сьогодні ще багато  питань та проблем, які потребують вирішення. В першу чергу це дороги, які знаходяться в край занедбаному стані, що не уможливлює зв'язок між населеними пунктами громади.

          На відрізку дороги О 190903 Першотравневе-Василівка-Капустинці-Подільки, завдячуючи програмі  Президента України «Велике будівництво», в с. Капустинці було відремонтовано 1 км дорожнього покриття,  на суму 8 млн. 283 тис. 495 грн.  Активно ведуться перемовини щоб дану дорогу добудувати  повністю.

          На дорозі О 190906 Кімличка-Семенівка-Капустинці від межі з с. Семенівка  в  напрямку с. Капустинці  через с. Саї розпочаті  ремонтні роботи. Завозиться вирівнюючий матеріал, розпочато проведення благоустрою обочин. В 2022 році планується проведення середнього поточного ремонту.

          Також дорога О 190905 Панасівка-Московське-Синівка за тісної співпраці з обласною державною адміністрацією, обласною радою та керівництвом ДП «Дороги Сумщини»  включена   до переліку   ремонту  доріг  на 2022-2024 р.

          За рахунок спонсорської підтримки ФГ «Урожайна долина» проведені поточні ремонти по покращенню стану дорожнього покриття на вулицях с. Колядинець.  Також підсипана щебенем дорога по вул. Миру в с. Підставки та під’їзд до с. Мельники.  Проводилось  грейдерування   грунтових доріг  по старостинських округах.

          Підводячи підсумок  по звіту, хочу  висловити слова вдячності  аграрним формуванням, що здійснюють свою діяльність на території громади за підтримку та матеріальну допомогу, що не залишалися осторонь проблем, а допомагали їх вирішувати.

          Попереду багато роботи, я впевнений, що при підтримці  Сумської обласної державної адміністрації, Роменської районної державної адміністрації, депутатів всіх рівнів  питання будуть вирішені. Ми над цим працюємо.

           

          З повагою , сільський голова                               Олег ТИХОНЕНКО

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь