A A A K K K
для людей із порушенням зору
Синівська громада
Сумська область, Роменський район

Бережіть себе від COVID-19

Дата: 10.01.2022 16:15
Кількість переглядів: 272

Фото без опису

 

В Україні було здійснено понад 28,9 млн щеплень. Одну дозу вакцини отримали понад 14,8 млн людей, це майже 48% дорослого населення. Повністю вакциновані двома дозами 45% дорослого населення – більш ніж 14 млн українців.

Найбільше мешканців отримали принаймні одну дозу вакцини в Києві (70% дорослих) та в Київській (58,2%), Полтавській (55,4%) та Дніпропетровській (52,7%) областях.

Найменше жителів вакциновано на Заході України – в Закарпатській (лише 32,6% дорослих вакциновано принаймні однією дозою), Івано-Франківській (38%) та Чернівецькій (38%) областях. Детальніше в інфографіці - https://bit.ly/vac_obl_jan

 

Дослідження показують, що з плином часу ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу, як-от “Омікрон”.

Введення бустерної дози дозволяє поновити ефективність вакцин проти симптоматичного захворювання на COVID-19, госпіталізації та смерті внаслідок цієї хвороби. Найкращі результати демонструють бустерні дози мРНК-вакцинами після щеплення двома дозами вакцин інших типів.

Так, згідно  з препринтом нерецензованого британського дослідження, ефективність двох доз вакцини проти варіанту “Омікрон” швидко знижується. Вже через 15 тижнів після другої дози ефективність вакцини Comirnaty/Pfizer проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Омікрон”, оцінюють у 34-37%. Після бустерної дози вакциною Pfizer, вона збільшилася до 71,4% для тих, хто попередньо отримав 2 дози AstraZeneca, та до 75,5% для тих, хто вже отримав 2 дози Pfizer.

Жовтневе чилійське дослідження показало, що введення третьої дози вакцини AstraZeneca або Pfizer після двох доз вакцини CoronaVac/Sinovac дає кращий захист від інфікування та госпіталізації внаслідок COVID-19 ніж три дози вакцини CoronaVac. 

З огляду на дані цих та інших досліджень в Україні було рекомендовано вводити бустерну дозу вакцин людям старшим 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому. 

Водночас дуже важливо, щоб якомога більше невакцинованих українців, особливо з груп ризику, отримали базовий захист, який дають дві дози антиковідних вакцин. Це критично необхідно для літніх людей та людей із супутніми хворобами, адже в разі інфікування, повний курс щеплення допоможе зберегти їхні життя.

 

В Україні змінили можливі схеми міксування вакцин від COVID-19 різного типу для першої, другої та наступних доз на такі:

Перші дози інактивованої вакцини (CoronaVac/Sinovac) + наступні дози векторної (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)

Перші дози векторної вакцини (AstraZeneca) + наступні дози мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)

Перші дози мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + наступні дози векторної вакцини (AstraZeneca)

Це рішення грунтується на рекомендаціях Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики від 23.12.2021 року, для якого експерти проаналізували наявні міжнародні дослідження поєднань різних вакцин, а також відповідні тимчасові рекомендації Стратегічної консультативної групи експертів з імунізації ВООЗ від 16.01.2021.

Дослідження, здійснені в Канаді, Великій Британії, Іспанії, Данії, Швеції, Фінляндії, Чілі та інших країнах показують, що поєднання вакцин за новими схемами є безпечними та подекуди збільшують їхню ефективності у порівнянні зі схемами, в яких використано вакцини одного типу.

Перелік досліджень ефективності та безпечності поєднання різних типів вакцин від COVID-19 можна знайти у рекомендаціях Стратегічної консультативної групи експертів з імунізації ВООЗ.

 

31 січня 2022 року набуває чинності наказ МОЗ  № 2664 від 30.11.2021, який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

Згідно з наказом, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

органів місцевого самоврядування; 

закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;

комунальних підприємств, установ та організацій.

Працівники вищезазначених установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень та медичний висновок на підтвердження цього.

Щепитися від COVID-19 можна організовано або індивідуально у зручному пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік та контакти пунктів та центрів на list.covid19.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь